موضوعی که باید برای آن برنامهریزی و اقتصاد ورزشی را هم تقویت کرد تا ورزش و ورزشگاهها رونق بگیرد. در زیر سایه همین امر است که قطعاً شاهد پیشرفت فناوری ورزشی در کشورمان هم خواهیم بود. موضوعی که به عینه در بسیاری از ظرفیتهای ورزشی کشور وجود دارد و استعدادها و تواناییهای خاصی را رقم زده و خواهد زد اما آنچه باید تقویت شود ورزش حرفهای و اقتصاد ورزشی ذیل آن است.
تعدد این ورزشگاهها در تمام نقاط کشور موید رعایت عدالت زیرساختهای ورزشی است. جمهوری اسلامی به جای ساخت نمایشی ورزشگاههای بزرگ با توجه به نیازهای ورزشی مناطق مختلف به توزیع این زیرساختها در سراسر کشور مبادرت ورزیده است. هر چند با توجه به اینکه در برخی از استانها استقبال از ورزش حرفهای بیشتر بوده مطابق نیاز ورزشگاههای بزرگتر با تعداد صندلیهای بیشتر هم ساخته شده است. این مجموعههای ورزشی سرانه زیرساختی ورزش در کشورمان را بالا برده است و در برخی از شهرهای کشور که شاهد رشد استعدادهای ورزشی هستیم به خوبی میتوان تأثیر این زیرساختها و مجموعههای ورزشی را در شکوفایی این استعدادها مشاهده کرد.
استعدادهایی که تنها در فوتبال شکل نگرفته و در اغلب ورزشهای مختلف رشد یافته است. نکته جالب میزان زیرساختهای ورزشی استانهای مختلف است که بعد از انقلاب اسلامی به وجود آمده است و به طور معناداری در پرورش استعدادهای ورزشی تاثیرگذار بوده است.
پس از انقلاب اسلامی ورزشگاههای مدرنی در کشورمان ساخته شده که برخی از آنها را میتوان اکنون سرآمد دانست. این نکته ضروری است که پس از انقلاب سازههای عظیم و بزرگی ساخته شده است که در قیاس با ساخت ورزشگاهها از تکنولوژی بسیار پیشرفته بهره بردهاند. همچنین باید به این نکته اشاره کرد که هرچند تأسیس ورزشگاه آزادی به ۱۰ شهریور ۱۳۵۳ و ۵۰ سال قبل بازمیگردد اما پس از انقلاب اسلامی این مجموعه مطابق با استانداردهای مدنظر فیفا و AFC سه بار نوسازی و بهسازی شده است.
در ادامه به فهرستی از ورزشگاههای کشورمان میپردازیم که بعد از انقلاب اسلامی و در راستای توزیع برابر و عادلانه منابع و امکانات در سراسر کشور و رشد و پیشرفت ورزش همگانی و حرفهای ساخته شدهاند.
۱- ورزشگاه یادگار امام تبریز:
ورزشگاه یادگار امام (ره) یکی از بزرگترین پروژههای عمرانی در حوزه ورزش بعد از انقلاب اسلامی است که به نوبه خود زبانزد است و جزو بهترین استادیومهای خاورمیانه و قاره آسیا محسوب میشود.
این استادیوم سومین ورزشگاه بزرگ ایران است و گنجایشی در حدود ۷۰ هزار نفر دارد. ساخت آن در سال ۱۳۶۸ آغاز شد و در سال ۱۳۷۵ و با هزینهای به مبلغ ۶ میلیارد تومان به پایان رسید.
این مجموعه که در دهکده المپیک تبریز ساخته شده از کنفدراسیون فوتبال آسیا درجه -A را گرفته که یکی از بهترین نمرات AFC محسوب میشود. همچنین «محمد الوندی» طراح خلاق و ایرانی این ورزشگاه موفّق به دریافت جایزه بینالمللی ایافسی شدهاست؛ نکته جالب اینکه بعدها ورزشگاهی واقع در شهر هیروشیمای ژاپن با طرحی مشابه این استادیوم ساخته شد.
![](https://s3.fbtv3.ir/uploads/images/2025/02/09/550/image_550_45762_.jpg)
محل این ورزشگاه در دره کوچکی قرار دارد. با توجه به وضعیت زمین با روش ساخت نوین در ساخت اماکن ورزشی، طبقهٔ اوّل سکوی تماشاگران این ورزشگاه فاقد ستون بوده و بر روی صخره و کوه ساختهشده. تنها یک ورزشگاه دیگر در دنیا با این ویژگی ساخته شده است.
از خرداد ۱۳۹۵، عملیات بهسازی این ورزشگاه آغاز شد و سیستم گرمایش از کف و آبیاری هوشمند به همراه تأسیسات جانبی نصب شد. برای این امر پیمانکار ایرانی همراه با ۲ شرکت آلمانی، مشاوره و اجرای آن را بر عهده داشتند. با اجرای این طرح، ورزشگاه یادگار امام تبریز بههمراه ورزشگاه آزادی تهران تنها ورزشگاههای ایران لقب گرفتهاند که مجهز به سیستم هیتینگ (گرمایش از کف) هستند. همچنین در سال ۱۴۰۱ عملیات بازسازی رختکنها و در سال ۱۴۰۲ تعویض پیست تارتان این ورزشگاه هم انجام پذیرفت.
برای نخستینبار در تاریخ ورزش ایران، طرح بلیت الکترونیکی در این ورزشگاه به اجرا درآمد. تماشاگران میتوانند بلیت بازیها را از طریق اینترنت خریداری کرده و با استفاده از کارت-بلیتهای الکترونیکی خود وارد ورزشگاه شوند. (تصویر شماره ۱۱)
۲- ورزشگاه امام رضا ورزشگاه امام رضا (ع) مشهد
استادیوم امام رضا (ع) را باید مدرنترین و تنها ورزشگاه دور سقف شده غیر گنبدی در کشورمان دانست. ورزشگاهی که گنجایشی در حدود ۳۰ هزار نفر دارد و متعلق به آستان قدس رضوی است.
ساخت استادیوم امام رضا در سال ۱۳۸۴ آغاز شد و در سال ۱۳۹۵ با صرف بودجهای حدود ۲۰۰ میلیارد تومان به پایان رسید. ورزشگاه به گونهای طراحی شده است که تماشاگران بتوانند در کوتاهترین زمان از طریق چندین در خروجی که به خیابانهای پیرامون دسترسی دارد از استادیوم خارج شوند.
همچنین ۱۴ سالن مجهز و جدا در زیر سکوهای تماشاگران گنجانده و ساخته شده است. یک درمانگاه شبانهروزی و ۲ سالن بدنسازی مجهز هم مختص بانوان و آقایان در آن وجود دارد.
![](https://s3.fbtv3.ir/uploads/images/2025/02/09/550/image_550_45763_.jpg)
در زمان افتتاح، زمین چمن ورزشگاه به گونهای زهکشی شد که بارندگی باعث جمع شدن آب در آن نشود. این ورزشگاه دارای یک پارکینگ طبقاتی ۷ طبقه است و در کنار زمینش، یک زمین تمرین درجه یک هم ساخته شده است.
سقف استادیوم توسط یک شرکت فرانسوی (FREYSSINET) ساخته شده که در استادیوم المپیک لندن و برخی استادیومهای جام جهانی ۲۰۱۴ فعالیت داشته است. صندلیهای آن هم توسط یک شرکت اسپانیایی عرضه شد که قبلاً با رئال مادرید همکاری داشت. چمن و تارتان اطراف زمین، توسط یک شرکت آلمانی پشتیبانی میشود.
این استادیوم توسط AFC دارای جایگاه A+ در آسیا است.
بازی افتتاحیه این ورزشگاه در ۲۵ شهریور ۱۳۹۶ بین دو تیم منتخب مشهد و منتخب کربلا برگزار شد که در پایان منتخب مشهد با نتیجه ۳ بر ۱ برنده شد. همچنین نخستین بازی رسمیای که در این ورزشگاه برگزار شد، در تاریخ ۲۷ مهر ماه ۱۳۹۶ در سری مسابقات لیگ برتر خلیج فارس، بین دو تیم سیاهجامگان خراسان و صنعت نفت آبادان صورت گرفت که این بازی با نتیجه ۱ بر ۰ به سود صنعت نفت آبادان پایان یافت.
استادیوم امام رضا (ع) در زمینی به مساحت ۵/۴ هکتار و با زیربنای حدود ۲۰۰۰۰ متر مربع در تقاطع بلوار خیام و فردوسی و در ضلع شرقی سایت ۱۲ هکتاری مجموعه ورزشی آستان قدس رضوی احداث شده است. این استادیوم علاوه بر پیست دو و میدانی و امکانات موجود در یک استادیوم فوتبال استاندارد (طبق استانداردهای فیفا) مجهز به ۱۰ سالن ورزشی استاندارد، پارکینگ و امکانات فرهنگی و رفاهی دیگر از قبیل آمفی تئاتر، سالنهای سمینار، سالن غذا خوری، موزه افتخارات ورزشی آستان قدس رضوی، کلاسهای مربیگری و ... میباشد.
وجه تمایز استادیوم امام رضا (ع) با سایر استادیوم های داخل کشور در شکلگیری سالنهای ورزشی با عملکردهای متنوع در فضای زیر سکوی تماشاچیان فوتبال است. این مجموعه دارای سقفی از جنس پارچه مخصوص با مساحت پوشش ۱۸۰۰۰ متر مربع است. استادیوم امام رضا دارای ۱۴ سالن ورزشی است که مجهز به پیشرفتهترین سیستمهای تأسیساتی و دارای تهویه مطبوع و گرمایش و سرمایش هوشمند است.
جایگاه ویژه مجموعه در ۵ سطح، شامل فضاهای اداری و پذیرایی، سالنهای سمینار و آمفی تئاتر به ظرفیت ۶۰۰ نفر پیشبینی شده است. همچنین زمین چمن ورزشگاه به گونهای زهکشی شده است که جمع شدن آب در ورزشگاه را باعث نشود. این مجموعه دارای پارکینگ طبقاتی با گنجایش ۵۰۰۰ خودرو در ۶ طبقه و با زیربنای ۳۶۰۰۰ مترمربع ضلع شمالی مجموعه احداث شده است. (تصویر شماره ۱۲)
۳- ورزشگاه نقش جهان:
ورزشگاه نقش جهان، یکی از پرظرفیتترین ورزشگاههای ایران با ۷۵ هزار صندلی است. طرح ورزشگاه نقش جهان که نخست با نامهای ورزشگاه بزرگ یا ورزشگاه المپیک شناخته میشد، در سال ۱۳۶۷ تعریف و کلنگ آن پس از ایجاد مؤسسهای به نام ورزشگاه بزرگ به منظور پیگیری مراحل ساخت آن، در سال ۱۳۶۸ توسط مدیرعامل وقت این مؤسسه به زمین زده شد. فعالیتهای آغازین ساخت این ورزشگاه از سال ۱۳۷۲ شروع شد و با خاکبرداری در سال ۱۳۷۴ ادامه پیدا کرد و در ۲۹ مرداد ۱۳۷۵ عملیات اجرایی این ورزشگاه آغاز شد. ۲۹ مرداد ۱۳۷۵ عملیات اجرایی این ورزشگاه آغاز و فاز نخست آن در سال ۱۳۸۱ افتتاح شد که فقط برای مسابقات فوتبال مورد استفاده قرار میگرفت. در سال ۱۳۸۶ این ورزشگاه برای ساخت فاز دوم تعطیل شد تا اینکه ۸ آذر ۱۳۹۳ وزارت ورزش و جوانان، مدیریت اجرایی نقش جهان را برای تکمیل و بهرهبرداری به شرکت فولاد مبارکه واگذار کرد. فاز دوم ورزشگاه هم در تاریخ ۱۲ آبان ۱۳۹۵ افتتاح شد. گفتنی است در مجموع چیزی نزدیک به ۸۵ میلیارد تومان برای ساخت این ورزشگاه هزینه شده است.
![](https://s3.fbtv3.ir/uploads/images/2025/02/09/550/image_550_45764_.jpg)
این ورزشگاهِ ۲ طبقه دارای فرم بیضی شکل است که جدا از زمین چمن طبیعی، پیست دو و میدانی، پیست ورزشهای ۷ گانه، تونل ماراتن با شیب ۵ درصد به طول ۱۱۰ متر، ۲ سالن بسکتبال و والیبال، سالنهای ورزشی تمرینی کوچک، استخر، سونا، سالن تنیس روی میز و سالن ژیمناستیک از دیگر امکانات آن محسوب میشود.
ورزشگاه نقش جهان در شمال شهر اصفهان در اتوبان کاوه بلوار فرزانگان و در مجاورت پارک جنگلی(باغ فدک)و بین دو شهر اصفهان و دولتآباد (برخوار) قرار دارد که بخشی از زمین آن در حوزه استحفاظی دولتآباد و بخشی دیگر در اصفهان است.
زمین چمن طبیعی با زهکشی مجموعاً به وسعت ۱۱ هزار متر مربع، چهار ورودی جهت ورزشکاران، تماشاگران و بخش امور اداری و جایگاه ویژه
پیست دو و میدانی ۸ باندی (تارتان) به وسعت ۶ هزار متر مربع،پیست ورزشهای ۷ گانه، تونل ماراتن با شیب ۵ درصد به طول ۱۱۰ متر، فضاهای اداری و امکانات پیشبینی شده زیرگرادانها (سکوها) ۷ هزار متر مربع، امکانات پیشبینی شده زیر گرادانها (سکوها)، دفاتر هیئتهای ورزشی، رختکن اختصاصی داوران، رختکن اختصاصی مربیان، رختکن ویژه چهار تیم ورزشی، بهداری، اتاق تست دوپینگ و تقلیل وزن، تریا، انتظامات، رختکن ویژه دو تیم معلولین، سرویسهای بهداشتی و انبار از جمله سایر امکانات این ورزشگاه است.
گفتنی است بهتازگی و در راستای بهسازی ورزشگاه، ۵ آبخوری و یک منبع آب ۶۰ هزار لیتری برای رفاه بیشتر حال تماشاگران به امکانات ورزشگاه اضافه شده است. تمام نمازخانههای موجود در ورزشگاه بازسازی شده و در بلوار منتهی به ورزشگاه هم هموارسازی زمین و بهسازی پوشش گیاهی صورت گرفته است. همچنین مسیر ورودی تیمها و پارکینگهای میهمان هم آسفالت و آماده شده است.
ماجرای بهسازی ورزشگاه نقش جهان به اقدامات صورت گرفته ختم نمیشود و در فاز دوم و سوم آن شاهد اتفاقات جالبتری نیز خواهیم بود. در فاز دوم نوسازی این ورزشگاه مواردی مثل اصلاح ورودی اصلی نقش جهان، اصلاح بوفهها، توسعه موزه سپاهان و زیباسازی آن در دستور کار است. همچنین در فاز سوم عملیات نوسازی اصلاح گیتهای بلیتفروشی، نورپردازی و بهبود سیستم صوتی ورزشگاه مورد توجه قرار میگیرد. اقداماتی که ورزشگاه خانگی و بزرگ سپاهان را به یکی از بهترینها در ایران و خاورمیانه تبدیل میکند. (تصویر شماره ۱۳)
4- ورزشگاه شهدای فولاد اهواز:
ورزشگاه ۳۰ هزار نفری اختصاصی باشگاه فولاد خوزستان در سال ۱۳۹۱ شروع به ساخت کرد و ۲۲ آبان ۱۳۹۶ و با هزینه ۸۰۰ میلیارد تومانی به بهرهبرداری رسید. این ورزشگاه توسط شرکت جهان کوثر، به عنوان پیمانکار اصلی ساخته شده است. شهدای فولاد را میتوان یکی از زیباترین استادیومهای ایران دانست که بدون پیست تارتان به بهرهبرداری رسیده است.
سرپوشیده بودن جایگاه تماشاگران، سیستم روشنایی به قدرت نور بیش از ۲۴۰۰ لوکس، سالن اجتماعات به ظرفیت ۱۸۰ نفر، جکوزی، سونای خشک و بخار، بهداری به مساحت ۴۰۰ متر مربع با امکانات کافی، بخش رادیولوژی با امکانات لازم، جایگاه ویژه میهمانان با امکانات مناسب و رستوران به مساحت ۷۵۰ متر مربع از دیگر ویژگیهای آن است. همچنین سیستم نورپردازی این ورزشگاه مانند ورزشگاههای مدرن اروپایی است و خبری از دکلهای بلند پرژکتور نیست. نورافکنهای ورزشگاه روی لبههای سقف کار گذاشته شده است. همچنین نور پروژکتورها معادل ۲۸۰۰ لوکس است.
![](https://s3.fbtv3.ir/uploads/images/2025/02/09/550/image_550_45765_.jpg)
در ساخت این ورزشگاه از ورزشگاههای مدرن و پیشرفته جهان الهام گرفته شده است. گفتنی است در یک نظرسنجی که ۳۵ هزار نفر در آن شرکت کردند، ۲۷ ورزشگاه ساخته شده زیبا در سال ۲۰۱۸ میلادی گزینش شدند که این ورزشگاه هم جزو آنان بود. ورزشگاههایی از ترکیه، روسیه و عراق هم در این لیست بودند. فولاد آرنا در ژانویه ۲۰۲۵، نامزد زیباترین ورزشگاه جهان در سال ۲۰۲۴ هم شد. نکته دیگر اینکه سکوهای این ورزشگاه نزدیکترین فاصله را در مقایسه با سایر استادیومهای ایرانی با با زمین دارند.
از امکانات قابل توجه ورزشگاه فولاد آرنا میتوان به زمین اصلی برخوردار از چمن طبیعی با ابعاد ۶۸×۱۰۵ متر و سه، سقف سرپوشیده تماشاگران، سالن تکنیک به مساحت ۳۹۰۰ متر مربع، استخر سرپوشیده به مساحت ۳۰۰۰ متر مربع، دریاچه مصنوعی به مساحت ۲۲۰۰ متر مربع، سیستم هیتینگ و مناسب با آب و هوای مناطق گرمسیری، جایگاههای ویژه جهت مقامات عالی رتبه و خبرنگاران ورزشی بطور مجزا، ورودی جداگانه بازیکنان و دست اندرکاران مسابقه و مهمانان ویژه، جایگاه V.I.P منحصر به فرد، جایگاه ویژه خبرنگاران، نور تعبیه شده در سقف معادل ۱۸۰۰ لوکس، دو اسکوربورد LED، دو عدد رختکن اصلی برای بازیهای رسمی و دو عدد رختکن تمرینی، استخر شنا، پارکینگ با مساحت ۱۸ هکتار، رمپ های مارپیچ برای ورود و خروج تماشگاران به ویژه هواداران معلول و ۱۹ جایگاه دوربین اشاره نمود. (تصویر شماره ۱۴)
۵- ورزشگاه پارس میانرود شیراز:
با گنجایش حدود ۵۰ هزار نفر ساخت این ورزشگاه از سال ۱۳۷۶ آغاز شد و در سال ۱۳۹۶ و با هزینهای بالغ بر ۵۴ میلیارد تومان مورد بهرهبرداری قرار گرفت. پیست دو و میدانی، زمین تنیس، رمپ، سقف پارچهای، نورپردازی بدون دکل برق، طراحی ویژه روی سکوها به شکل سازهای و بدون دپو از امکانات و ویژگیهای اصلی چهارمین استادیوم بزرگ ایران است.
در سال ۱۳۷۶ مهندس «غلامرضا صحراییان» استاندار وقت فارس کلنگ احداث مجموعه ورزشی پارس را با بودجهای بالغ بر ۶٠ میلیارد ریال به زمین زد. این مجموعه ورزشی در قطعه زمینی به مساحت ۶۴ هکتار واقع در جنوب شرق شیراز و در شهرک میانرود احداث شد. گرچه در ابتدا مصوب شده بود در این مجموعه استادیوم فوتبال با گنجایش ۲۵ هزار نفر ساخته شود اما پس از چند سال و هنگامی که این مجموعه ورزشی حدود ۲۵ درصد پیشرفت داشت، با تلاش و پیگیریهای دکتر رشید خدابخش، مدیرکل وقت تربیت بدنی و همیاری دکتر رضازاده، استاندار فارس و همچنین رایزنی با سازمان تربیت بدنی، گنجایش سکوی تماشاگران تغییر پیدا کرد و به پروژه ورزشگاه ۵۰ هزار نفری تبدیل شد.
![](https://s3.fbtv3.ir/uploads/images/2025/02/09/550/image_550_45766_.jpg)
این استادیوم به گونهای طراحی و ساخته شده که ديد كامل همه تماشاچيان مدنظر باشد بهطوري كه حداكثر ديد تماشاچی از مركز زمين در شمال و جنوب ۱۳۶ متر و در شرق و غرب ۱۲۶ متر است. تونلها و راهروهای استادیوم طوری پيشبينی شده كه وسايل نقليه از قبيل آتش نشانی، نظافت و همچنين كانتينرهای ویژه تلويزيون میتوانند در مواقع لزوم تا نزديک جايگاه بيايند.
از فضای زیر سکوها استفاده حداکثری صورت پذیرفته است. این فضاها به بخشهای اداری، سالن بدنسازی، دفاتر و کلاسهای آموزشی اختصاص داده شده است. استادیوم ۵۰۰۰۰ نفری پارس مجهز به سیستم مدرن گرمایش از کف، پیست تارتان ۸ خطه، دکلهای روشنایی ۱۲۰۰ لوکس و اسکوربردی به مساحت ۱۰۴ مترمربع است. این استادیوم دارای 4 رمپ سیلندری برای تخلیه تماشاگران از طبقات فوقانی میباشد. ورزشگاه پارس همچنین بهعنوان برترین سازه بتنی سال ۱۳۹۳ انتخاب شد. سازه بتنی متقارن در سه گالری و سایبان فلزی با پوشش پارچهای که ۷۵درصد استادیوم را سرپوشیده کرده است.
از دیگر امکانات استادیوم پارس میتوان به سونای خشک و جکوزی، سالن بدنسازی، ساختمان اداری، پارکینگ و همچنین فضاهای مخصوص تماشاگران و مهمانان ویژه اشاره کرد. (تصویر شماره ۱۵)
۶- ورزشگاه شهید سلیمانی سیرجان:
ورزشگاه شهید سلیمانی که برای یادبود قهرمان ملی کشورمان «شهید حاج قاسم سلیمانی» به چنین نامی مزین شده است را باید یک استادیوم مدرن مطابق با استانداردهای روز دنیا دانست. استخر سرپوشیده، سالن چندمنظوره سرپوشیده، کورت اسکواش، سالن کشتی، ژیمناستیک و چپن طبیعی باکیفیت از امکانات این ورزشگاه در سیرجان است. این ورزشگاه در سال ۱۳۹۹ مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
این ورزشگاه که ۸۰۰۰ نفر ظرفیت دارد، همزمان با بازی تیمهای گلگهر سیرجان و پرسپولیس در ۳۰ بهمن ۱۳۹۹ افتتاح شد و شرکت صنعتی و معدنی گل گهرسیرجان گرداننده اصلی آن است. استادیوم فوتبال اختصاصی گل گهر سیرجان در سال ۱۳۹۹ و پس از صعود تیم گل گهر سیرجان به لیگ برتر فوتبال ایران مورد بازسازی قرار گرفت. یکی از ویژگی های دیگر این استادیوم نصب بزرگترین اسکوربورد در بین استادیومهای کشور است.
![](https://s3.fbtv3.ir/uploads/images/2025/02/09/550/image_550_45767_.jpg)
از دیگر امکانات این استادیوم میتوان به جایگاه ویژه استاندارد، جایگاه خبرنگاران، اسکوربورد هوشمند، چمن مرغوب و با کیفیتی که به صورت اتوماتیک درجه گرمایش و سرمایش آن کنترل میشود، نور فوق العاده عالی، سیستم صوتی مجهز، رختکن های بزرگ و مجهز، نیمکتهای جدید و جایگاه استاندارد برای عوامل صدا و سیما اشاره کرد.
نکته جالبی که می توان به آن اشاره کرد این است که ورزشگاه سردار سلیمانی فقط یک ورزشگاه فوتبال نیست و یک مجموعه کامل ورزشی است. از دفاتر اداری باشگاه گل گهر که در طبقه فوقانی قرار گرفته تا سالن بدنسازی مدرنی که به روزترین تجهیزات بدنسازی دنیا در آن نصب شده است. استخر و جکوزی، سالن چند منظوره بازی های سالنی ، سالن کشتی، سالن ژیمناستیک و... از دیگر امکاناتی است که یک جا در مجموعه ورزشی سردار سلیمانی سیرجان واقع شده است. (تصویر شماره ۱۶)
۷- ورزشگاه شهدای مس کرمان (شهید رئیسی):
از ویژگیهای بارز این استادیوم ۳۰ هزار نفری حذف پیست تارتان و مجهز بودن به سالنهای چند منظوره و استخر است. طرح استادیوم هم علاوه بر سبکی مدرن و به روز با الگوهای ایرانی و اسلامی تطابق دارد.
آغاز روند ساخت این ورزشگاه از سال ۱۳۸۵ و با طراحی شرکت مهندسین مشاور آنین آغاز شد و در ۴ تیر ۱۴۰۳ به افتتاح رسید. برای ساخت این ورزشگاه ۴ هزار میلیارد تومان هزینه شده است و مالکیت آن در اختیار شرکت مس ایران است.
این پروژه، سومین استادیوم تمامسقفدار در ایران است که طراحی پوسته و سقف، آن را نسبت به دیگر استادیومهای ایران، ویژه میکند. استادیوم فوتبال مس کرمان تنها استادیوم فوتبال ایران در سطح کلاس ۴ فیفا و تنها استادیوم طراحی شده این کشور بر پایهٔ واپسین ویرایش استاندارد فیفا بوده است. جای گرفتن این ورزشگاه در پیرامون یک اتوبان بزرگ گردشگری به نام هفتباغ و دوری نه چندان زیاد از کلانشهر کرمان، از ویژگیهای مهم دسترسی آن است. ترابری همگانی آن، شامل اتوبوس میشود.
![](https://s3.fbtv3.ir/uploads/images/2025/02/09/550/image_550_45768_.jpg)
ورزشگاه شهید آیت الله رئیسی طبق آخرین استانداردهای جهانی احداث شده و دارای چهار رختکن، سالن گرم و خشک، سالن کنفرانس استاندارد است که در فازهای بعدی ضمن دارا بودن سالن چند منظوره، استخر و تبدیل به مجموعه ورزشی کامل می شود.
در سال ۹۳ و ۹۴، چهار زمین تمرینی (۲ زمین چمن مصنوعی و دو زمین چمن طبیعی) برای این ورزشگاه راه اندازی شد که اکنون بازیهای تیمهای پایه مس در زمین شماره ۲ (زمین چمن مصنوعی) آن برگزار میشوند. (تصویر شماره ۱۷)
۸- ورزشگاه لر آرهنا خرم آباد:
این ورزشگاه در حال ساخت حدود ۲۰ هزار نفری هم میتواند به زودی به یکی از مدرنترین استادیومهای کشور تبدیل شود. بزرگترین دکلهای روشنایی کشور به ارتفاع ۵۰ متر و با ظرفیت ۱۵۰۰ لوکس نوری در این ورزشگاه برای اولین بار نصب و راهاندازی شده است.
گنجایش ورزشگاه «لر آرنا» ۲۳۰۰۰ نفر است و فرایند ساخت آن از سال ۱۳۸۶ آغاز شده است. مالک و گرداننده این استادیوم باشگاه خیبر خرمآباد است. این ورزشگاه دارای پیست تارتان (دو و میدانی) به مساحت چهار هزار متر مربع است. نمایشگر یا اسکوربرد ورزشگاه تمام رنگی بوده و قابلیت پخش ساعت و زمان بازی را نیز دارد.
![](https://s3.fbtv3.ir/uploads/images/2025/02/09/550/image_550_45769_.jpg)
پیش از صعود خیبر خرم آباد به لیگ برتر فوتبال، مسئولان این تیم موفق شدند تا در جلسه کارگروه ماده ۲۷ که در نهایت منجر به واگذاری ورزشگاه لر آرهنا به آنها شد، به مدت ۲۵ سال امتیاز بهرهبرداری آن را بگیرند. ورزشگاهی که میتوان آن را شبیه به ورزشگاه تختی تهران دانست.
مدیران خیبر بعد از گرفتن امتیاز بهرهبرداری از ورزشگاه لر آرهنا تصمیم گرفتند که علیرغم صعود به لیگ برتر، دستی بر سر و روی این ورزشگاه بکشند تا آن را به استانداردهای به روز فیفا و AFC برسد. بر همین اساس در اولین قدم تصمیم گرفتند گنجایش ورزشگاه را از ۱۵ هزار نفر به ۲۳ هزار نفر برسانند که این کار نیازمند ساخت ضلع شرقی و روبه روی جایگاه اصلی است که میتواند میزبان ۸ هزار تماشاگر باشد. به غیر از ساخت این ضلع، تجهیزات ورزشگاه به طور کلی تغییر خواهد کرد و قرار شده چمن ورزشگاه به سیستم آبیاری مکانیزه مجهز شود، ضمن اینکه قرار است در مجاورت ورزشگاه بانک چمن ساخته و آماده شود تا در صورت لزوم و آسیب دیدگی چمن اصلی از آن استفاده شود.
در ادامه و پس از ساخت ضلع شرقی، به طور همزمان فاز بعدی و مسقف شدن ورزشگاه آغاز میشود تا به نوعی پس از ورزشگاههای فولاد آرهنا اهواز، امام رضا(ع) مشهد، نقش جهان اصفهان و پارس شیراز، لر آرهنا پنجمین ورزشگاه حرفه ای و مسقف ایران باشد. (تصویر شماره ۱۸)
۹- ورزشگاه المپیک کیش:
ورزشگاه المپیک کیش یک ورزشگاه فوتبال در جزیره کیش است که در سال ۱۳۸۶ فرایند ساخت و ساز آن شروع شد و در سال ۱۳۸۸ مورد بازگشایی قرار گرفت. مالک این ورزشگاه منطقه آزاد کیش است و گنجایشی بالغ بر ۸۱۰۰ نفر دارد.
این ورزشگاه در نزدیکی میدان المپیک و مجموعه شهر زیرزمینی کاریز کیش واقع شده و مساحت آن بیش از ۲۰۰۰۰ متر مربع است. گنجایش این ورزشگاه ۸٬۱۰۰ نفر است که قرار است تا ۱۵ هزار نفر افزایش یابد. تکمیل و بازسازی این ورزشگاه توسط سازمان منطقه آزاد کیش و در زمان مدیرعاملی رحیم سرهنگی صورت گرفتهاست.
در تاریخ ۱۰ دی ۱۴۰۲ و پیش از بازی ایران و بورکینافاسو از چمن هیبریدی (ترکیب چمن طبیعی و مصنوعی) آن رونمایی شد تا اولین ورزشگاه با چمن هیبریدی در ایران باشد.
![](https://s3.fbtv3.ir/uploads/images/2025/02/09/550/image_550_45770_.jpg)
دهکده المپیک کیش دارای امکانات و تجهیزات ویژه و مخصوص برگزاری تمرین ها و مسابقات ورزش بوده که ۲ زمین فوتبال چمن و ۲ زمین مینی فوتبال با چمن مصنوعی، استخر مجهز به سونا خشک و بخار و سالن بدنسازی از جمله امکانات مرتبط با رشته ورزشی فوتبال است.
یکی از زمین های فوتبال دهکده المپیک با مساحت ۲ متر مربع و ظرفیت هشت هزار نفر بزرگترین زمین فوتبال جزیره کیش محسوب می شود و هر ساله میزبان اردوهای داخلی تیم ملی فوتبال جمهوری اسلامی است.
زمین دیگر فوتبال این مجموعه با مساحت چهار متر مربع متر مربع در کنار زمین اصلی قرار گرفته است که ویژه ی برگزاری کلاس های فوتبال است؛ زمین چمنی با مساحت ۲۰۰۰ مترمربع مخصوص مسابقات فوتسال نیز در این مجموعه قرار دارد. (تصویر شماره ۱۹)
تا کنون نظری ثبت نشده است!