هرچند باتوجه به فهرست نفرات استقلال و النصر، نمیتوانستیم از آبیپوشان انتظار زیادی داشته باشیم اما شکست تراکتور مقابل التعاون در ضربات پنالتی، بار دیگر اختلاف سطح فوتبال باشگاهی ایران و عربستان را نشان داد و با کاهش سهمیه باشگاهی فوتبال ایران در آسیا، زنگ خطر را برایمان بهصدا درآورد.
البته ناکامیهای فوتبال ایران به عملکرد ضعیف استقلال و النصر در هفته اخیر رقابتهای باشگاهی آسیا محدود نمیشود و از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا به امروز، ما شاهد عملکردی دور از انتظار در سطح باشگاهها و در اکثر ردههای ملی بودهایم. به همین بهانه در ادامه نتایج ضعیف فوتبال ایران در سال اخیر را مورد برسی قرار میدهیم.
عملکرد پر فراز و نشیب تیم ملی:
هرچند نتایج تیم ملی در سال ۱۴۰۳ حداقل روی کاغذ بد نبود اما عملکرد تیم تحت «ژنرال» هواداران ایرانی را نسبت به ادامه مسیر نگران کرد. شاگردان «امیر قلعهنویی» در تیم ملی فوتبال ایران پس از ناکامی در جام ملتهای ۲۰۲۳ و شکست مقابل قطر، سال ۱۴۰۳ را با تلاش برای صعود به جام جهانی ۲۰۲۶ کانادا، مکزیک و ایالات متحده آمریکا دنبال کردند.
ایران پس از عبور از مرحله نخست، در گروه A این رقابتها با تیمهای قطر، ازبکستان، کره شمالی، امارات و قرقیزستان همگروه شد و در شرایطی که تصور میشود از اکثر این دیدارها با نتایج پرگل و یکطرفه پیروز شود اما بارها کارش گره خورد.
پیروزی یک بر صفر مقابل قرقیزستان، تساوی بدون گل مقابل ازبکستان، پیروزی ۴ بر یک مقابل قطر و دو پیروزی مشابه ۳ بر ۲ مقابل کره شمالی و دیدار برگشت با قرقیزستان، ایران را با ۱۶ امتیاز در یکقدمی صعود به جام جهانی قرار داد. با این حال «تیم ملی» هرگز در قامت یک مدعی و تیم شماره یک آسیا ظاهر نشد و مقابل رقبای سطح دو و سه خود در آسیا بهسختی به پیروزی دست یافت تا حتی زمزمههایی مبنی بر کنار رفتن قلعهنویی هم بهگوش برسد.
ناکامی در ردههای ملی پایه:
در سال ۱۴۰۳ عملکرد تیمهای ملی پایه هم چندان چنگی به دل نزد. موضوعی که نشان میدهد استعدادیابی در این ردهها به شیوه اصولی صورت نمیگیرد و در صورت ادامه این شرایط آینده تیم ملی بزرگسالان تاریک خواهد بود.
درست در اوایل همین ماه بود که تیم فوتبال جوانان ایران در مرحله یکچهارمنهایی جام ملتهای زیر ۲۰ سال آسیا و با سرمربیگری «حسین عبدی» در ضربات پنالتی مغلوب ژاپن شد و از دور مسابقات کنار رفت. جوانان ایران با این شکست از صعود به جام جهانی ۲۰۲۵ هم بازماندند. (تصویر شماره ۶)
علاوه بر تیم ملی جوانان، تیم ملی نوجوانان هم سال خوبی را پشت سر نگذاشت. این تیم که برای حضور در جام ملتهای زیر ۱۷ سال آماده میشود، بعد از پیروزی مقابل ترکمنستان، در دومین بازی خود مقابل ازبکستان قرار گرفت که این بازی در نهایت با برتری یک بر صفر ازبکها تمام شد. شاگردان «عباس چمنیان» با شکست در دقایق پایانی از صعود به فینال بازماندند.
تیم ملی فوتبال نوجوانان کشورمان در دیدار ردهبندی مسابقات زیر ۱۷ سال تورنمنت کافا هم به مصاف تاجیکستان، میزبان تورنمنت رفت که این بازی در پایان ۹۰ دقیقه با تساوی یک بر یک تمام شد تا تعیین تیم سوم این مسابقات به ضربات پنالتی بکشد. در ضربات پنالتی تاجیکها بهتر عمل کردند و موفق شدند ۴ بر ۲ برنده شوند تا سهم ما از این رقابتها تنها یک عنوان چهارمی باشد.
ناکامی سپاهان در صعود به لیگ نخبگان آسیا و حذف در دور گروهی لیگ قهرمانان آسیا ۲:
در تابستان سال ۱۴۰۳، تیم فوتبال سپاهان در دیدار پلیآف لیگ نخبگان آسیا مقابل شباب الاهلی امارات با نتیجه ۴ بر یک شکست خورد و از رسیدن به مرحله گروهی بازماند. با این عملکرد سپاهان اولین بازی فصلش را با تلخترین نتیجه ممکن پشت سر گذاشت؛ زردپوشان اصفهانی که برای رسیدن به مرحله گروهی لیگ نخبگان، در اولین گام باید از سد شباب الاهلی میگذاشتند، با سنگینترین نتیجه ممکن شکست خوردند تا راهی لیگ سطح دو آسیا شوند.
طلاییپوشان در لیگ قهرمانان آسیا ۲ هم علیٰرغم انتظارت، درخشان ظاهر نشدند و به شکل عجیبی در همان دور گروهی کنار رفتند. سپاهان در نخستین مسابقه دور گروهی لیگ قهرمانان با گل وحدت هنانوف پیش افتاد، اما کامبک غیرمنتظرهای خورد و در اردن با نتیجه ۲ بر یک مغلوب الوحدات شد. در دومین بازی هم پیروزی برابر استقلال تاجیکستان گرهگشای کارشان نشد، چراکه شکست در جدال با شارجه آنها را به رتبه سوم گروه رساند.
طلایی پوشان پس از کسب ۳ امتیاز در سه مسابقه دور رفت مرحله گروهی، در دور برگشت بهتر از همه کار کردند و یک مساوی و دو پیروزی داشتند، اما حتی این عملکرد هم نتوانست مانع از حذف شدن سپاهان بشود.
حذف پرسپولیس در مرحله گروهی لیگ نخبگان آسیا:
با پایان مرحله گروهی لیگ نخبگان آسیا در آخرین روز از ماه بهمن، تیم پرسپولیس در جایگاه نهم جدول جدول دوازده تیمی منطقه غرب آسیا قرار گرفت و از این رقابتها حذف شد.
سرخپوشان که لیگ نخبگان را با «خوان کارلوس گاریدو» آغاز کردند، در مجموع این رقابتها تنها یک برد مقابل الشرطه به دست آوردند و برابر الغرافه، پاختاکور، النصر و الریان هم به نتیجه تساوی رسیدند. آنها همچنین مقابل الهلال، الاهلی و السد شکست خوردند. نکته جالب اینکه اگر پرسپولیس از بازی پاختاکور و النصر که در تهران برگزار شد، یکی را پیروز میشد، میتوانست صعود کند.
حذف استقلال در مرحله حذفی لیگ نخبگان آسیا:
استقلال، آخرین بازمانده فوتبال ایران در لیگ نخبگان آسیا که با ۹ امتیاز و قرار گرفتن در جایگاه ششم راهی مرحله حذفی شده بود، با قبول شکست سنگین ۳ بر صفر مقابل النصر، در بازی برگشت مرحله یکهشتم نهایی، از گردونه این رقابتها کنار رفت تا فوتبال ایران با حسرت، نظارهگر عملکرد سایر تیمهای موفق در این لیگ، خاصه تیمهای عربستانی باشد. گفتنی است آبیها در بازی رفت و در ورزشگاه آزادی مقابل رقیب خود با تساوی بدون گل متوقف شده بودند.
حذف تراکتور در مرحله حذفی لیگ قهرمانان آسیا ۲:
تراکتور دیگر نماینده حذف شده ایران در مراحل حذفی رقابتهای باشگاهی در آسیا نام گرفت. از ساعت ۲۳:۳۰ سهشنبه شب گذشته در دیدار برگشت مرحله یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان آسیا ۲، «تیتیها» به مصاف التعاون عربستان رفتند که این بازی در پایان ۹۰ دقیقه با تساوی یک بر یک تمام شد تا با توجه به تساوی بدون گل دیدار رفت، بازی به وقت اضافی برود.
در نیمه اول وقتهای اضافی ابتدا التعاون با گل «سلطان المنداش» پیش افتاد اما در آخرین دقیقه این نیمه «دروژدک» با ضربه سر کار را به تساوی رساند. در نیمه دوم وقتهای اضافی هم بازی با تساوی تمام شد تا ضربات پنالتی تعیینکننده تیم برنده باشد. در این ضربات تیم عربستانی با نتیجه ۴ بر ۲ برنده شد تا به نیمه نهایی مسابقات صعود کند.
با این نتیجه تراکتور هم مثل استقلال، پرسپولیس و سپاهان حذف شد تا کار نمایندگان آسیایی ایران در این فصل به پایان برسد.
افت لژیونرها:
در کنار همه این موارد، کاهش لژیونرهای فوتبال کشورمان در لیگهای اروپایی و کوچ آنها به لیگهای آسیایی، زنگ خطر را برای فوتبال ملی ایران به صدا درآورده است و فوتبال ملی از کیفیت و تجربه حضور ملیپوشان ایرانی به واسطه بازی در لیگهای معتبر در حال محروم شدن است.
اگر از نام «مهدی طارمی» فاکتور بگیریم، سایر لژیونرهای سرشناس تیم ملی به تیمهای سطح پایینتر منتقل شدهاند. برای نمونه «علیرضا جهانبخش» بعد از جدایی از فاینورد و چند ماه بدون تیم بودن راهی هیرنووین شد.
همچنین «سامان قدوس»، «مهدی قایدی» و «شهریار مغانلو»، «سردار آزمون» و «سعید عزتاللهی» از معروفترین لژیونرهای ایرانی حاضر در لیگ امارات هستند که لیگ سطح بالایی محسوب نمیشود. در این بین قدوس و آزمون از لیگ برتر انگلیس و بوندسلیگا سر از چنین لیگی درآوردهاند که عملاً برای آنها یک عقبگرد محسوب میشود.
این در حالی است که تا یک سال پیش، لژیونرهای دعوت شده به تیم ملی در لیگهای معتبری مانند انگلیس، آلمان، هلند و بلژیک بازی میکردند، با این حال سیر نزولی ورودیهای فوتبال ایران به اروپا سبب شده که در حال حاضر تنها در یک لیگ معتبر جهان، تیم ملی نماینده داشته باشد و همان لژیونرهای حاضر در لیگهای اروپایی هم تصمیم به کوچ به آسیا بگیرند.
تا کنون نظری ثبت نشده است!